Aktion Livräddning
Aktion Livräddning inkluderar en introducerande endagsföreläsning i självmordsprevention och två halvdagsföreläsningar med fördjupning i transkulturella aspekter på självmord och unga och självmord. Sedan 2012 har utbildningen erbjudits till invånare och personal verksamma i hela Stockholms län.
Aktion Livräddnings introducerande endagsföreläsning riktar sig främst till personer som i sitt yrke på något vis kommer i kontakt med självmordsnära och sårbara människor.
Under utbildningsdagen belyses följande områden:
- Fakta om självmord, myter och tabun
- Vikten av ett öppet samtalsklimat. Att våga tala om självmord
- Bemötande av självmordsnära patienter och det professionella förhållningssättet
- Riskfaktorer - vad bör du vara uppmärksam på?
- Skyddande faktorer för självmordshandling
- Syftet med en självmordsriskbedömning - varför behövs den och när ska den utföras?
Fördjupande halvdagsföreläsningar
Till de som deltagit i den introducerande endagsföreläsningen erbjuder vi, som en del i Aktion Livräddning, även halvdagsföreläsningar om transkulturella aspekter på självmord och unga och självmord.
Att kunna förebygga självmord kräver inte bara kunskaper i suicidprevention utan också i hur detta problem tar sig uttryck i olika kulturer. Halvdagen som fokuserar på transkulturella aspekter på självmord handlar om hur vi kan förebygga självmord i ett mångkulturellt samhälle. Under halvdagsföreläsningen unga och självmord fördjupar vi kunskaperna i tecken på och bemötandet av självmordsnära ungdomar.